niedziela, 1 grudnia 2013

Szarlotka inaczej.....

Szarlotka sypana

Sezon na jabłka trwa, a co za tym idzie- na szarlotkę również :) Dziś w trochę innym i mniej tradycyjnym wydaniu, czyli tak zwana szarlotka "sypana", a to dlatego że nie robimy ciasta kruchego.
Ciasto jest mega szybkie, łatwe i przepyszne.

Skladniki :


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła (dobrze zmrożonego)
  • cynamon
  • jabłka
  • whisky

Suche skladniki należy wymieszać razem. Jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja, delikatnie jabłka podprazylam na patelni z dużą ilością cynamonu oraz podlałam je dwoma kieliszkami whisky.
Odstawilam do wystudzenia.
Na blaszce układamy na przemian wartwę sypką a następnie jabłka i znowu przysypujemy warstwą sypką.
Na wierzch ścieramy masło.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na około 50-60 minut.




Apple Pie Loose

The season for apples continues, and hence well-apple pie :) Today, in a slightly different and less traditional way,  the so-called apple pie "Loose" and this is why we do not do crust pastry.
The dough is mega quick, easy and delicious.

Ingredients:

1.5 cups of flour
1.5 cups semolina
1.5 cups of sugar
1 teaspoon baking powder
0.5 cup butter (good frozen)
cinnamon
apples
whiskey

Mix the dry ingredients together. Apples grate on a grater with coarse mesh. I gently podprazylam apples in a pan with lots of cinnamon and poured water on them two glasses of whiskey. Put down to cool.
Arrange on a baking tray aqueous layer alternately loose and then apples and sprinkling a layer of loose again.On top of the butter scrub.
Put in the oven preheated to 180 degrees for about 50-60 minutes.




3 komentarze:

  1. A ajkiej Whisky uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat miałam pod ręką whisky Jim Beam, ale nie ma znaczenia jaka to będzie whisky :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uzylem whisky dodajac jej do startych jablek ale efekt jest lepszy gdy wleje sie ja do gardla!
    Good english anyway,congratulations!

    OdpowiedzUsuń