poniedziałek, 25 listopada 2013

Pomodoro

Krem z pomidorów

Nic nie rozgrzewa chyba lepiej w zimowy dzień jak sycąca, gorąca zupa :) Tutaj zdziwone oczy zrobi moja mama, która całe życie słyszy ode mnie, że nie robię i nie przepdam za zupami. Rzeczywiście, zupy traktuję trochę po macoszemu ale zupa krem....to juz co innego :)
Uwielbiam tego typu zupy i jeśli tylko mogę to mixuję....niestety przez jakiś czas nic nie pomixuję bo zepsuło mi się urządzenie do tego przeznaczone tj. blender :( Przykra sprawa. Ale idą święta, może św. Mikołaj to przeczyta i sprawi mi pod choinkę :)

Do wykonania zupy krem z pomidorów potrzeba :


  • pomidory -1 puszka pomidorów bez skórki w calości
  • kilka świeżych pomidorów
  • 2 skrzydelka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • gęsta śmietana 12%
  • bazylia, majeranek
  • sól, pieprz, czerwona mielona papryka, pieprzy cayenne

Zaczynamy od zrobieni bulionu pod zupkę, zatem dotujemy skrzydełka i marchewkę ze szczyptą vegety. Ugotowane skrzydełka wyjmujemy z bulionu i odkładamy na talerzyk, na ich miejsce wrzucamy puszkę pomidorów i pokrojone świeże pomidory. Gotujemy tak ok 5 minut i w tym czaie obieramy skrzydełka z kości, a mięsko wrzucamy do gotującej się zupy.Zabielamy tradycyjnie zupę 1 łyżką śmietany. Nie ma zanczenia czy się nam zetnie ponieważ to już czas na uruchomienie blendera. Naczynie zdejmujemy z palnika i mixujemy na  krem. Na koniec posypujemy ziolami typu bazylia, majeranek a na talerzu dodajemy małą "kapkę" gęstej śmietany. 
Zupa jeste bardzo treściwa i sycąca w takiej formie, ale sposobów podania jest wiele. Można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.


2 komentarze:

  1. Pomidorowa zawsze jest pyszna a moja uwage przykuwa ta fantazyjna miska i to cos co w niej plywa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Now I am ready to do my breakfast, later than having my breakfast
    coming again to read other news.

    My page - lasertest

    OdpowiedzUsuń