poniedziałek, 4 listopada 2013

Po francusku...

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

Mój romans ze szpinakiem zaczął się bardzo dawno temu i nieprzerwanie trwa :) Uwielbiam go pod niemal każdą postacią i w różnych  połączeniach.
Dziś, postanowiłam sprawdzić jak kombinacje szpinaku, kurczaka, sera feta i ciasta francuskiego.

Skladniki :


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szpinaku ( ja użyłam mrożonego z Lidla)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 opakowanie sera feta ( ja użyłam firmy Favita )

Wykonanie :

Szpinak rozprowadzam w garnku, dodając do niego czosnek - intensywność w zasadzie wedlug uznania, łyżkę masła a na koniec połowę serka feta pokrojonego w kostkę. Nastepnie należy szpinak przestudzić, zanim polożymy go na ciasto.
W tym czasie, ciasto francuskie rozkładamy na stole i obie krawędzie kroimi w paski, pozostawiając środek do nałożenia naszego farszu.
Wystudzony szpinak nakladamy na środek naszego ciasta, nastepnie na wierzch ukladamy drugą połowę sera feta pokrojonego w kostkę. Zaklejamy ciasto, naprzemiennie przykrywając paskami. Wychodzi z tego coś na wzór warkocza :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanwgo do ok,200 stopni C. Pieczemy do momentu zarumienienia się ciasta, czyli ok.30-40 minut.
Et voila!!!

Życzę smacznego !


In French ...

Spinach baked in puff pastry

With spinach my love affair started a long time ago and continues unabated :) I love it in almost any form and in various combinations.
Today, I decided to see how a combination of spinach, chicken, feta cheese and pastry.

 Ingredients:


  • 1 pack of puff pastry
  • 1 bag of spinach (I've used frozen from Lidl)
  • 2 cloves of garlic
  • tablespoon butter
  • 1 package of feta cheese (I've used your FAVITA)


Created by:

Spinach distributed in the pan, adding the garlic - intensity, in principle, at its discretion, a tablespoon of butter and the end of the half of the feta cheese, diced. Then you must spinach cool before we put it on the cake.
In the meantime, spread the puff pastry on the table and both sides of kroimi into strips, leaving the center to impose our stuffing.
Spinach imposed cooled down to the middle of our dough, then on top of the other half of arrangement cutted feta cheese into cubes. Pasted cake, alternately covering stripes.
Exits to something like braid :)
Put in the oven for about heated, 200 degrees F. Bake until the cake is golden brown, or about 30-40 minutes.
Et voila!

I wish you bon appetit!











3 komentarze:

  1. Witaj Mruffka
    To wygląda bardzo smakowicie i pewnie też tak smakuje. Zachęca do spróbowania.
    Tak trzymaj.

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być super, napewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na sliwki w ..gulaszu juz wyprobowalem.Jest wysmienity!Teraz z niecierpliwoscia oczekuje na dalsze fantazje Mruffko!!!

    OdpowiedzUsuń