Tortilla z sosem meksykańskim i sałatką
Postanowiłam poczęstować moich znajomych właśnie tym daniem rodem spod meksykańskiego Sombrero, a że byliśmy wyszykowani na wyjście do klubu to takie jedzonko było genialnym podkładem do wieczornych szaleństw.
Moja wersja sosu była mocno okraszona papryczką chilli a więc czuć było moc ;) nie mniej jednak przyprawianie każdemu pozostawiam własnej fantazji.
Zatem do dzieła:
Podane składniki są na ok.6-8 porcji
· Filet z kurczaka
· 1 puszka kukurydzy
· 1 puszka czerwonej fasoli
· 1 -2 papryka czerwona
· 1 cebula
· Sos meksykański
· Sałata pekińska
· Pomidor, ogórek
· 2-3 ząbki czosnku
· Przyprawy: przyprawa do kurczaka, chilli -pieprz cayenne; papryka mielona,
papryczka chilli- tutaj, suszona; bazylia
filet z kurczaka |
Do sałatki skroiłam dość drobno sałatę pekińską, pomidory i ogórka. Bardzo delikatnie przyprawiłam oliwą i ziołami prowansalskimi, żeby nie kłóciła się z gwoździem programu czyli ostrym sosem.
Teraz czas na nasze placki czyli tortille. Ja kupiłam gotowe i według zaleceń na opakowaniu podgrzałam z obu stron, wrzucając po 10 sekund na rozgrzaną patelnie.
Zawijanie w nie sosu to kolejny i zarazem ostatni krok. Technika w zasadzie jest dowolna, ale mój Luby robi to tak: nakłada sos na środek placka,do tego sałatkę, zawija dół placka a następnie oba boki tworząc jakby kieszonką a na koniec owija dół folią aluminiową aby:
1. Nie oparzyć się 2.sos nie wylewał się dołem.
Wszystko to możemy polać jeszcze dowolnie wybranym przez siebie dressingiem, ja akurat użyłam gotowego dipu meksykańskiego lub majonezu. Świetnie sprawdza się też sos czosnkowy.
I fiesta gotowa!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz