Mówi się, że ktoś wpadł jak śliwka w kompot a moje śliwki wpadły w gulasz i sprawiły, że z potrawy niejako nudnej i oczywistej, stał się daniem niezywkle ciekawym i intrugującym.
Bardzo lubię łączyć przeciwstawne smaki, dlatego śliwki węgierki, które pływały sobie smętnie w zalewie pod pokrywką słoika, postanowiłam utopić razem z mięskiem.
A działo się to tak :
Składniki:
- 1 kg mięso wieprzowe /gulaszowe/
- cebula
- papryka czerwona
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- śliwki węgierki
- czosnek
- śmietana
- przyprawy: ziele angielski, gałka muszkatołowa,papryka czerwona, pieprz cayenne,majeranek, cynamon
Gotowy, niezywkle aromatyczny , słodko-pikantny gulasz podałam z kaszą rodzaju pęczak i przyznam był to strzał w dziesiątkę :)
Od mojegu Ukochanego dostałam wyrazy uznania w postaci przyjemnego mruczenia w trakcie jedzenia, zachwytu i prośbą o dokładkę co dla mnie jest najlepszą pochwałą :)
Życzę Wam smacznego i ciekawa jestem Waszych opini gdy juz sami wypróbujecie.
Bardzo dobry gulasz, ja wykorzystałem do niego przecier pomidorowy POMIDORI z Pińczowa, ma bardzo ciekawy smak. Dziękuję za wspaniały przepis, polecam spróbować tej mojej zmiany. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz :)
OdpowiedzUsuń