Moja ulubiona zupa z czasów dzieciństwa. Nie wiem dlaczego tak rzadko ją robię, bo sezon na koperek już trwa i można się rozkoszować jego świeżym zapachem...czas to zmienić :)
Ja dziś postanowiłam podać tą aromatyczną zupę z kluskami kładzionymi.
Składniki:
- kostka bulionowa, skrzydełko
- koperek
- śmietana
- sól, pieprz
Składniki na kluski kładzione :
- 120ml mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki wody
- sól
Zagotować bulion z kostki i 1 skrzydełka drobiowego, można dodać marchewkę. Do gotującego się bulionu dodać posiekany pęczek koperku i zagotować ok. 5 minut. W tym czasie zrobić ciasto na kluski kładzione i można je gotować od razu w zupie. Ja tak zrobiłam i na małą łyżeczkę nakładałam odrobinę ciasta i palcem zsuwałam do zupy. Po kilku minutach zupę należy ściągnąć z ognia i wymieszać w niej zahartowaną śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bardzo lubie wszystko z dodatkiem koperku, a czasami wystarczy mi zanurzyć nos w świeżym pęczku :)
OdpowiedzUsuń