Popularne, pyszne, mega słodkie i banalne w wykonaniu :) Czy mozna chciec czegoś więcej od idealnego deseru? To ciasto spełnia wszystkie te warunki dlatego znalazło się na mojej liście szybkich, niezawodnych i ulubionych deserów.
Pojawilo się na stole ostatnio z okazji moich imienin i słychać było tylko slodkie "mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniammmmmmmmm" :)
Składniki :
- 2 duże opakowania herbatników petit-buere ( 2 x 400g)
- 2 małe masy kajmakowe ( krówkowe )
- 1 krem do tortów o smaku waniliowym ( duża porcja)
- 1 śmietana 400 ml 30% ( do ubijania)
- 2 x śmietan fix
Wykonanie :
Prostokątną foremkę wykładamy folia aluminiową. Pierwszą warstwą są herbatniki, którymi wykładamy formę. Następnie nakładamy na nie masę kajmakową. Najlepiej jest ją trochę rozpuscić czyli puszkę utopić w gorącej wodzie na ok 10 minut, wtedy lepiej się rozprowadzi.
Na masę kajmakową nakładamy znowu warstwę herbatników a następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - masę tortową. Po nałożeniu masy tortowej znowu przykrywamy ją kolejna wartwą herbatników i przystępujemy do ubicia bitej śmietany.
Ja zwykle kładę cienką warstwę śmietany i na nią jeszcze herbatniki i dopiero przykrywam resztą bitej śmietany, ale można od razu nałozyć całość tworząc w ten sposób ostatnią już wartwę.
Do udekorowania użyłam posypki czekoladowej, ale można tez zetrzeć gorzką czekoladę.
Jak kto woli i lubi :)
Życzę smacznego ...ale uwaga!!! Ciężko się oderwać od tego ciasta....a potem od ziemi też :):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz