czwartek, 23 lipca 2015

Jagodowe życie :)

Ciasto jogurtowe z jagodami 


Pełny kubełek jagód nazbierała babcia, więc teraz można się nimi zajadać a jednym ze sposobów jest oczywiście pyszne pulchne ciasto :)

Składniki:

225 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody


Jajka zmiksować z cukrem a następnie dodać jogurt i ponownie zmiksować.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy i wymieszać mikserem. Owoce oczyścić i lekko opruszyć mąką.
Keksówkę wyłożyć papierem a dno formy podsypać bułką tartą.
Na dno formy wylać ok 1/3 ciasta i położyć owoce i znowu wylać resztę ciasta i na wierzch wysypać owoce.  Dobrze jest "naciąć" wzdłuż ciasto przed pieczeniem, wtedy nie robi się taki garb.
Piec w temperaturze 180 stopni ( termoobieg 160) przez ok. 50-60 min. ( do tzw. suchego patyczka).

Pozostaje tylko patrzeć jak rodzinka pałaszuje ciacho :) I próbować się samemu załapać!







2 komentarze:

  1. Your style is really unique in comparison to other
    folks I've read stuff from. Many thanks for posting when you've got
    the opportunity, Guess I'll just book mark this site.

    Also visit my homepage; homepage []

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jagody, smakowicie zapowiada się to ciacho :)

    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń