poniedziałek, 13 lipca 2015

Quiche ze szpinakiem pomidorami i mozarellą

Jak się wraca z przyjemnej, rodzinnej wycieczki to po całym dniu jest się głodnym. Jest się też zmęczonym, więc posiłek trzeba przygotować szybko, sprawnie smacznie oczywiście :)
Quiche jest idealnym daniem na taki szybki obiad czy kolację, a może być też ciepłą przekąską na przyjęcie.
Zapraszam.

Składniki: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak świeży liście (ewentualnie mrożony)
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • ser mozarella
  • 1 jajko
  • śmietana
Szpinak sparzyć we wrzątku i dobrze odcisnąć. Na patelni podsmażyć szpinak ze posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem. Zdjąć z kuchenki i dodać ok 2 łyżki śmietany ( ja użyłam 18%) oraz 1 całe jajko i bardzo dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce lub formie, nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumieni.
Następnie, na ciasto nałożyć szpinakowy farsz. Na wierzch ułożyć mozarellę - polecam najpierw ją utrzeć na tarce na grubych oczkach, wtedy straci wilgoć i lepiej się rozpiecze.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 10-15 min , 5 minut przed wyjęciem ułożyć na wierzchu plasterki pomidorów.

Danie gotowe w 20 minut a zjedzone w 5 ;) Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia gdy było jeszcze w calości :) To tylko potwierdza jakie jest pyszne. Smacznego!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz