poniedziałek, 20 lipca 2015

Papryka faszerowana

Dziś, ciąg dalszy wariacji na temat faszerowania warzyw a w roli głównej tym razem wystąpi papryka i kasza jaglana.
Od pewnego czasu częstym gościem na naszym stole jest kasza jaglana i nie tylko, bo ogólnie sympatyzujemy w kaszach. Kasza jaglana nie od razu mnie do siebie przekonała, wydawała mi się mdła i taka "nijaka", z czasem jednak wachlarz przypraw a także sposób przygotowywania sprawił, że zaprosiłam ją do nas na stałe :) Fajne jest to, że mogę ją przyrządzić na mnóstwo sposobów, i na ostro i na słodko, zatem udaje się czasem ugotować za jednym podejściem obiad dla całej naszej trójki, bo nasz 10 miesięczny syn chętnie zje porcje mniej przyprawioną.
Do tego przepisu farsz zrobiłam z mięsa mielonego i kaszy jaglanej a połączenie okazało się fantastyczne w smaku i bardzo pożywne.

Składniki:
4 duże papryki ( czerwone)
ok 400 g mięsa mielonego
czosnek
1 szklanka kaszy jaglanej
cebula
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
ser żółty lub mozarella

Z papryk odciąć górę tak by powstał kapelusik, wyciąć gniazda nasienne.
Mięso mielone podsmażyć na patelni wraz z cebulą i drobno posiekanym czosnkiem, dodać pieprz i słodką paprykę.
Kaszę jaglaną opłukać a następnie ugotować - na szklankę kaszy około 2 szklanki wody. Podczas gotowania nie mieszać bo będzie się kleić, lekko posolić. Ugotowaną kaszę połączyć z mięsem i faszerować przygotowane papryki. Na wierzch można położyć pasterek sera żółtego lub mozzarelli i przykryć kapelusikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać wodą lub bulionem.
Wstawić do piekarnika nagrzango do 200 stopni i piec około 20-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz