wtorek, 9 września 2014

Ciasto kruche a'la tarta z serkiem mascarpone i malinami


Co jest najgorsze w czekaniu? Samo czekanie!!! Ale żeby sobie to czekanie na małego Bąbelka uprzyjemnić to postanowiłam pozostać w aromacie malinowym, a jakże :)
Aromat ten okraszony jest kruchym ciastem o prawdziwie maślanym smaku i mocno kremowym serkiem mascarpone. To jest bomba deserowa, kaloryczna i słodkościowa, ale rekompensuje moje aktualne zniecierpliwienie :) Przy okazji, przyjemność tę dzieli ze mną mój Kochany "ciasteczkowy potwór" i wszyscy happy.
Moje ciasto nie jest "oryginalną" tartą gdyż nie dorobiłam się jeszcze odpowiedniej do tego formy - ale to jedyna różnica.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Mąkę i cukier przesiewamy na blat i dodajemy do tego posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
......Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm.
Ciasto przenosimy do formy tak był zakrywało spód oraz boki i nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem.
Ciasto piekłam przykryte folią aluminiową przez ok. 10-15 minut i następnie, bez folii przez kolejne 10 minut dla zrumienienia.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na krem:
  • śmietanka 30% lub 36% ( do deserów, do ubijania)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • cukier wanilinowy
  • ewentualnie śmietan-fix
Śmietankę ubijamy na sztywno, gdyby nie była "oporna" to z dodatkiem śmietan-fixu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia, ale bardzo krótko!!!

Krem wyłożyć na zimny spód ciasta kruchego i obsypać owocami - tutaj, malinami.
I do lodówki na chwilę a potem ....o rozkoszy trwaj!!!!! :)

1 komentarz: