wtorek, 16 września 2014

Tradycyjne canneloni z mięsem mielonym

Witajcie :)

Tak, jeszcze tu jestem i jeszcze w "dwupaku", zatem nie tracąc czasu jeszcze się krzątam w kuchni, jeszcze coś wymyślam i kombinuję a potem napełniam nasze głodne brzuszki :)
Na wstępie, warto może wyjaśnić cóż to takiego to "canneloni" wszak nie każdy może wie? 
Otóż jest to po prostu włoski makaron, przypominający rurki o średnicy ok. 3 cm.
Ja postanowiłam przygotować ten makaron w sposób tradycyjny, czyli nadziać mięsem mielonym z sosem pomidorowym a wierzch zalać sosem beszamelowym i posypać serem żółtym.
Danie jest proste do wykonania, jedynie jest trochę "zabawy" z samym nadziewaniem rurek ale kto powiedział , że gotowanie to nie zabawa?? :))

Składniki :

  • makaron typu canneloni - ok.20 rurek
  • mięso mielone
  • sos pomidorowy lub pomidory w puszce
  • ser żółty
  • czosnek
  • cebula
  • bazylia
  • sól, pieprz
Sos beszamel:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • ok 0,5 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielone z cebulką podsmażamy na patelni. Jeśli wycieknie z mięsa dużo wody to należy ją odsączyć. Ja użyłam gotowego sosu pomidorowego, takiego jak np. do spaghetti bolognese, ale można też zrobić świetny sos z pomidorów w puszcze. Wówczas należy je potraktować blenderem, przyprawić czosnkiem i bazylią a także dodać cebulkę pokrojoną w drobna kosteczkę.
Około połowę sosu mieszamy z podsmażonym mięsem mielonym, zaś drugą połowę wylewamy na brytfankę - będzie on tworzył spód naszej potrawy.
Sos z mięsem powinien mieć konsystencję w miarę zwartą, nie może być zbyt rzadki ( bo wypłynie z rurek ), jeśli tak się zdarzy to po wystygnięciu dodajmy 1 jajko.
Zabieramy się zatem, za sos beszamelowy czyli tak zwana zasmażka. 
W garnku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy 50 g mąki i podsmażamy cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko  i energicznie mieszając gotujemy przez mniej więcej 4-5 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ok, teraz najlepsze :) Czyli nadziewanie rurek. Rurki nadziewamy farszem, że tak się wyrażę "ile wlezie" :p i układamy jedna obok drugiej na wysmarowanej sosem pomidorowym formie (lub naczyniu żaroodpornym). Całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i bardzo dokładnie rozprowadzamy na każdej rurce, tak by żadna ich część nie została odkryta. Wówczas makaron w tym miejscu będzie twardy i suchy a nie o to nam chodzi. Na koniec wszystko dość obficie posypujemy startym żółtym serem.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu 210 stopni) na 30-40 minut.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz